Nora

Nora ontdekte Baanbrekers tijdens haar zoektocht naar vrijwilligerswerk. Ze wilde - ondanks haar piepjonge 25 jaar - dolgraag iets betekenen voor jongeren, want volgens haar zijn zij de toekomst, en hebben de keuzes die ze nu maken een grote invloed op de rest van hun leven.

Nora - mentor van Baanbrekers

Blijven dromen

Nora studeert dit jaar af. Gebeten door wetenschap, volgde ze de opleiding ‘Biomedical Sciences - Neurosciences’. Al ging dat in het begin niet van een leien dakje. “De overstap van het secundair naar het hoger onderwijs was niet makkelijk. Gevoelens van twijfel, maar ook faalangst, staken de kop op.” Nora weet dat je als student soms moeilijke periodes kent. “Wat moet ik doen? Waarom lukt het niet? Deze vragen zijn zo herkenbaar. Ik wil jongeren aanmoedigen om niet op te geven, om te blijven dromen, en die dromen waar te maken.”

Waarom Baanbrekers?

Nora vindt de werkwijze van Baanbrekers helemaal geweldig. “Duo’s aan elkaar matchen… Het is zo’n simpele oplossing, maar zo doeltreffend. Pas dan kun je jongeren écht een persoonlijke begeleiding op maat garanderen. Door de vertrouwensband die je opbouwt, kun je echt iets betekenen voor elkaar. Bovendien is het laagdrempelig, jongeren zullen volgens mij sneller de stap naar begeleiding zetten.” Nog een pluspunt: als mentor bij Baanbrekers wordt er sterk rekening gehouden met je agenda. “Voor mij is dat een belangrijk voordeel, want als bezige bij sta ik soms voor erg drukke periodes.”

Nora zkt talent

Iedereen heeft zijn talenten. Maar welke talenten zijn dat? “Ik geloof sterk in de capaciteiten van anderen, en geloof dat iedereen uniek is. Aan mij om samen met jongeren te ontdekken wat hun talenten zijn, en hoe we ze kunnen tonen aan de buitenwereld.” Heb je een peptalk nodig? Of een duwtje in de rug? Ook daarvoor kun je bij Nora terecht. “Soms hebben jongeren gewoon net dat beetje extra zelfvertrouwen nodig om door te zetten. Let wel: ik motiveer, maar push niet. Iemand te ver drijven, zou alleen maar averechts werken.”

Op eigen tempo

“Jongeren zetten al een erg grote stap door hulp te vragen. Ik denk dat het belangrijk is dat je je daarna als mentor niet meteen op het probleem stort, maar even de tijd neemt om de jongere te leren kennen, en je aan te passen aan zijn of haar tempo.” Door te luisteren leer je volgens Nora al erg veel. “Een goeie communicatie is belangrijk, het is de basis. Samen brainstormen over ambities, dromen en kwaliteiten lijkt me daarom de perfecte start van een succesvolle begeleiding.”


Kan jij een duwtje in de rug gebruiken? Of wil je je inzetten als mentor?