Don

Het leven kan soms bikkelhard zijn. Op zulke momenten is het belangrijk dat je kan rekenen op de juiste steun. Jeugdwerker Don (29) wil jongeren weerbaar maken, en gaat samen met hen op zoek naar hun identiteit.

Don - mentor van Baanbrekers

Eén voor allen

“Ik ben altijd actief geweest in het verenigingsleven, ondersteunde jonge artiesten en zette me in voor etnisch culturele minderheden. Kortom: ik wil een voorbeeld zijn, een rolmodel waar jongeren naar opkijken. Een functie als mentor bij Baanbrekers vult die ambitie helemaal in, ik heb geen moment getwijfeld.”

Anders bekeken

Don wil jongeren laten kennismaken met nieuwe perspectieven, hij wil hun blik verruimen. “Veel jongeren kiezen vooraf resoluut voor een bepaald vak of beroep. Maar er is vaak zoveel meer te ontdekken.”

Door te proeven van het leven, leer je meer over jezelf. Maar die zoektocht naar je identiteit, naar wie je bent, naar wat je wil van ‘t leven, kan soms eenzaam zijn. “Ik ben er om jongeren te begeleiden tijdens die tocht.”

Matchmaker @ work

“Jeugdwerk is mijn passie. Een passie waar ik andere jongeren ook graag van wil laten proeven.” Door hen te tonen waar hij elke dag mee bezig is, wil hij jongeren warm maken om dezelfde weg in te slaan. “Een sterk netwerk en een groot sociaal kapitaal zijn mijn sterke punten. Ik breng mensen samen, en weet hoe ik mensen met elkaar kan matchen.”

Tijd voor koffie

“Hoe is het met je?” Een simpele vraag die kan leiden tot de meest interessante gesprekken. “Even reflecteren kan deugd doen. Ook voor mij. Als ik met jongeren werk, vind ik het belangrijk om af en toe stil te staan en te reflecteren. En dan is het belangrijk dat jongeren het gevoel hebben dat ze je kunnen vertrouwen, dat ze op gelijke hoogte staan met jou. Een persoonlijke babbel tijdens een kop koffie kan dan wonderen verrichten.”


Kan jij een duwtje in de rug gebruiken? Of wil je je inzetten als mentor?