Begeleiding van jongeren door een mentor uit de arbeidsmarkt 

Jongeren met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt koppelen we aan een vrijwillige mentor die de jongere ondersteunt in het vinden van een zinvol toekomstperspectief. Via een one on one traject werken mentor en jongere samen toe naar een aantal doelstellingen die jongeren sterker maken voor de opleidings- of arbeidsmarkt.

Vragen van jongeren kunnen zijn: welke talenten en kwaliteiten heb ik en waar liggen mijn talenten? Wat houdt een bepaalde job juist in en wat wordt er dan van mij verwacht? Welke job- en opleidingsmogelijkheden zijn er en wat is haalbaar voor mij? Hoe kan ik beter solliciteren? De vragen zijn enerzijds gericht op solliciteren en concrete kansen vergroten richting arbeidsmarkt, anderzijds oriëntering richting het maken van de juiste keuzes.

    “Ik wil erg graag verpleegkunde studeren. De stap om er aan te beginnen is moeilijk voor mij: Niemand in mijn omgeving heeft hoger onderwijs gevolgd en kan me vertellen wat me te wachten staat. Bovendien draag ik een sluier en weet ik niet of dit toegelaten is in een ziekenhuis? Kunnen jullie mij in contact brengen met iemand die me wewsij kan maken? ”
    “Mijn diploma secundair onderwijs behaalde ik niet. De klik met bepaalde leerkrachten was er niet en ik ben gestopt. Nu zit ik hier zonder diploma en vrees ik dat ik geen job zal vinden. Ik weet dat ik goed ben met mijn handen, maar welke job kan ik uitvoeren zonder diploma? Wie kan me helpen om in contact te komen met een bedrijf? ”


We mikken op korte trajecten. Na een aantal contactmomenten moet de jongere zelfstandig verder kunnen. De frequentie en tijdsinvestering hangt af van de mogelijkheden van de mentor en wordt bij aanvang van het traject besproken.

 


Hanneke & Isabelle van Baanbrekers

Meer weten over deze methodiek? 
Een jongere doorverwijzen?

Laat je gegevens achter. De rest volgt vanzelf!