Svetlana

In Oekraïne werkte Svetlana als onderwijzeres: eerst in de kleuterschool en later ook in het middelbaar onderwijs. Kinderen en jongeren ondersteunen is haar passie. Momenteel is ze op zoek naar een job in België. Een functie als mentor bij Baanbrekers leek haar de uitgelezen kans om haar professionele vaardigheden en kennis toe te passen.

Svetlana  - mentor van Baanbrekers

Werken aan de toekomst

“Jongeren zijn de toekomst van iedereen, en dus ook die van mij.” Svetlana ziet het als haar missie om jongeren te begeleiden wanneer ze het moeilijk hebben. “Iedereen heeft z’n eigen talent. Maar als je jong bent, zie je dat talent vaak niet, of weet je niet goed welke richting je ermee uit kan. Ik zou het fantastisch vinden om een jongere te begeleiden, en samen zijn of haar toekomstplannen te schetsen.”

Jong zijn, da’s vallen en opstaan

Jong zijn gaat met vallen en opstaan. Af en toe hebben jongeren dan een opkikker nodig. Svetlana is er voor hen, every step of the way! “Ik denk dat het belangrijk is dat jongeren bij jou als mentor terecht kunnen om te praten over hun problemen, hun angsten, maar ook hun dromen. Met mijn creatief karakter, wil ik samen met hen op zoek gaan naar oplossingen, naar de ‘juiste weg’.”

Begin bij het begin: een goeie babbel

“Iedereen is anders. Dat wil zeggen dat je als mentor telkens een andere aanpak moet hanteren.” Maar één ding is zeker volgens haar. Beginnen doe je met goede babbel. “Pas als je elkaar wat beter hebt leren kennen, kun je aan de slag. Als je weet voor welke uitdagingen een jongere staat, en welke ambities hij of zij heeft, kun je je werkwijze aanpassen. Op bedrijfsbezoek? Of liever even tot rust komen tijdens een wandeling? Het kan allemaal!”


Kan jij een duwtje in de rug gebruiken? Of wil je je inzetten als mentor?